16 Mayıs 2018 Çarşamba

HAVA KİRLİLİĞİ

Canlı hayatı olumsuz etkileyen, havadaki yabancı maddelerin normalin üstünde değerlere ulaşarak havanın fiziksel, biyolojik ve kimyasal özelliğinin bozulmasıdır.



Taşıtların çıkardığı gazlar, fabrika bacalarından çıkan gazlar, kömür, petrolün yanmasından açığa çıkan gazlar, volkanik patlamalardan açığa çıkan gazlar hava kirliliğini oluşturan en önemli maddelerdir.

➨Isınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömür kullanımı sonucu çıkan dumandaki kükürtdioksit havadaki su buharı ile birleşerek asit damlacıkları olarak yeryüzüne iner. Ormanlara, akarsu ve göl sularına olumsuz etkileri olan asit yağmurları taşınmaz kültür hazinelerimize de zarar verir.
Egzoz gazlarından yayılan karbonmonoksit ve hidrokarbonlar da sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu gazların havada güneş enerjisi etkisiyle oluşturdukları kimyasal tepkimeler sonucu yoğun sis meydana gelir. Bu sis; astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ayrıca cilt ve gözlerde tahrişe neden olur. Ağaç ve bitkileri de zehirler. Metallerde paslanmaya, renk değişikliğine, betonda kalkmalara ve toprağın veriminin düşmesine neden olur.
Kömür, petrol, mazot gibi yakıtlardan çıkan karbondioksit atmosferin yüksek katmanlarında bir karbondioksit tabakası oluşturur. Oluşan bu tabaka yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının dünya dışına çıkmasını engeller. Böylece atmosfer ısınır. Bu olay sera etkisi olarak bilinir. Sera etkisi dünya sıcaklığının artmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak iklimlerin değişeceği, bazı bölgelerin çoraklaşacağı, buzulların eriyeceği ve deniz yüzeyinin yükseleceği öne sürülmektedir.
Aerosollerde ve soğutucularda kullanılan bazı gazlar da havayı kirletmektedir. Bu kirlilik güneşten gelen zararlı mor ötesi ışınları tutan ozon tabakasına da zarar vermektedir.

Hava kirliliğini en aza indirmek için neler yapmalıyız hadi hep birlikte inceleyelim 


Aslında yukarıdaki video en basit haliyle bize örnek oluyor. Daha bilinçli vatandaşlar olarak biz önlemlerimizi almalıyız.Aşağıda alınabilecek tedbirlere örnekler verdim.
  • Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalı 
  • Evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli 
  • Pencere, kapı ve çatıların yalıtımına önem verilmeli 
  • Kullanılan sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmeli 
  • Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılarak özendirilmeli 
  • Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımı engellenmeli 
  • Kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı 
  • Yeşil alanlar artırılmalı, imar planlarındaki hava kirliliği azaltıcı tedbirler uygulamaya konulmalı 
  • Toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalı

Hava kirliliği can alıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarından alınan bilgiye göre, Türkiye'de sınır değeri 90 kabul edilen partikül madde sayısı Keşan'da 228'e ulaştı. Türkiye'de her yıl 29 bin kişi haca kirliliği nedeniyle ölüyor. 2015 yılında hava kirliliğinin kritik seviyeye ulaştığı iller arasında İstanbul, Ankara, Bolu, Edirne-Keşan, Düzce, İzmir ve Iğdır gibi şehirler yer alıyor. Yenibosna 181, Esenyurt 282, Kadıköy 116 gün zehir soludu.


Hava kirliliği sağlığımızı da olumsuz etkiliyor

Büyük şehirlerde özellikle kış aylarında ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Sağlığımız üzerindeki etkileri hala araştırılmaya devam etse de özellikle solunum yolları hastalıklarına neden olan hava kirliliği kalp rahatsızlığına da yol açabiliyor. Yapılan son araştırmalar ise böbrekleri etkileyebileceğini de gösteriyor. Yaşam kalitemizi düşüren hava kirliliğinin ruhsal hastalıkların da önünü açtığı bir gerçek. Fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra aldığımız az miktarda oksijen özellikle uyku kalitemizi düşürüyor, kalitesiz uyku ise uzun vadede ruhsal hastalıklara neden olabiliyor. Hava kirliliğinin fiziksel ve ruhsal açıdan birçok olumsuz etkisi olmasına rağmen alınan önlemlerin yetersiz olması da yaşam kalitemizin düşmesine neden olmaya devam ediyor.

En önemli giysiniz cildiniz ...

Hava kirliliğinin cildimiz üzerinde de büyük zararları vardır. Duman, is, asit, sigara ve bunun gibi diğer kirletici diğer maddeler, inşaatlar, arabalar ve enerji santralleri sebebiyle mikroskobik boyutlarda atmosfere salınır. Bizi çevreleyen hava saf ve temiz olmaktan çok uzak… Bu kirli hava cildinizle temas ettiğinde yalnızca cilt yüzeyinde kalmayıp cildinize de tutunur. 
Bu zararı en aza indirmek için de cildinizi her gün çeşitli yöntemlerle temizlemeyi unutmayın .












kaynaklar:
http://www.hurbilgi.com/index.php/2015/08/16/hava-kirliligi-nedir-nedenleri-nelerdir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÇEVREMİZİ KİRLETME, GELECEĞİ YOK ETME

Günümüzde Çevre Sorunları Çevre kirlenmeleri ve bu kirlenmelere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlara biz çevre sorunları diyoruz. O...